Durf te twijfelen in 2019

De mensen waar ik bij hoor hebben nooit echt bestaan. Wel voor een korte tijd, een tijdelijke identificatie. Een gezamenlijke interesse, gelijkgestemden onder elkaar of ideologisch met elkaar verbonden. Ik ken mensen die niet durven te twijfelen omdat ze ontzettend goed weten waar ze voor staan in het leven. Voorheen kon ik daar nog wel eens met jaloezie naar kijken maar sinds kort niet meer. De twijfel heeft mij overgehaald om in zijn eeuwige cocon te verblijven. Het is geen bewuste keuze, het overkomt je ineens.

 

Overtuigd twijfelaar van beroep is een prachtig en hardnekkig bestaan. Je hebt geen houvast zoals dat in deze westerse maatschappij vanzelfsprekend is bij verschillende politieke, religieuze of anders aangeleerde conditioneringen. In de supermarkt kies je uit 100 verschillende potjes pindakaas en in verkiezingstijd ben je 3 maanden bezig om alle partijprogramma’s te lezen. Natuurlijk lees ik ze niet allemaal met evenveel aandacht maar ik ben me wel bewust van de keuzemogelijkheid. Ooit stemde ik D66, dronk ik wel eens Cola Beerenburg en was ik fanatiek atheïst. 

 

Een paar jaar later verslikte ik mij in water met citroen, koos als alternatief voor PVDD en zocht verdieping in verschillende religies zonder enig resultaat. Het is de kracht van de tijd waarin wij leven dat alle informatie beschikbaar is, waar en wanneer je maar wilt. En dat is precies het onderliggende probleem van de groep mensen waar ik niet meer bij hoor. Het is de groep die niet meer twijfelt en vanuit haar onomstotelijke waarheid opereert. Wie stopt met zoeken stopt met kijken. Kop in het zand, maar wel met de aangeleerde cultuurgebonden normen en waarden die de elite goedkeurt en steevast blijft bevestigen. Het referentiekader van een overtuigd twijfelaar stopt niet na een bepaalde leeftijd. Hoewel ik dat bij veel mensen wel zie gebeuren.

 

De wereld verandert in een razendsnel tempo maar er zijn mensen met meer dan een modaal inkomen die liever helemaal geen nieuwe wereld willen. ‘Het werkt toch allemaal prima?! Waarom zouden we zelfvoorzienend zijn in onze energie? Ik betaal elke maand keurig de rekening aan mijn energieleverancier en ik heb nog nooit problemen ondervonden.’Het is de groep die zich niet meer verdiept en gestopt is met kijken. Veranderingen gaan soms langzaam, op grote schaal waar veel mensen bij betrokken zijn, zelfs ontzettend traag.

De mensen waarvan ik zeker wist dat ze nooit echt hebben bestaan, bestaan zeker. In mijn herinneringen, toen ze nog twijfelden.