Haal het lokaal en schakel de multinationals uit

Onderweg naar een parallelle samenleving die minder of in het geheel niet meer afhankelijk is van multinationals zijn er al tal van websites waar je voedingsmiddelen lokaal direct bij boeren, molenaars en imkers kan kopen. Dus zonder de groothandel in te schakelen. Ook zijn er sites met zelfpluktuinen en dergelijke opgenomen. Op deze manier ondersteun je de deze voedselproducenten en haal je macht weg bij de grote voedselindustrieën. Daarnaast is het voedsel minder bewerkt en mogelijk gezonder en beter voor het milieu. We hebben ze in alfabetische volgorde voor je gezet.

Bestelboer

BestelBoer is een landelijk platform waar je terecht kan voor verse producten. Je koopt direct bij lokale boeren voor een ‘eerlijke’ prijs.
Van zuivel, verse groenten en fruit tot en met kruiden, vlees, kaas en wijn van de beste kwaliteit. Bestel direct via de App of website. Boeren werken onderling samen om een volledig assortiment te kunnen aanbieden.

Biotuinwijzer

De Biotuinwijzer is in de eerste plaats een verzameling van plekken die je kunnen inspireren en helpen bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een eigen (biologisch-ecologische) tuin, balkon of dakterras. Zo kun je er bijvoorbeeld een kwekerijen vinden die – in meer of mindere mate – op een verantwoorde manier planten kweken. Sommige gecertificeerd biologisch of bio-dynamisch, andere zonder gebruik van gif, kunstmest en veengrond, weer andere onder een milieukeur.

Naast de kwekerijen staan er op de kaart van de Biotuinwijzer ook een verzameling pluktuinen: hier kan je zelf onbespoten fruit, groente en bloemen plukken en proeven. Ook zijn er nog allerlei mooie historische tuinen, hortussen, buurt- en zorgboerderijen en tuinderijenvermeld waar je geïnspireerd kan raken, kennis kan opdoen, of gewoon lekker kan genieten van (eetbaar) groen.

Boeregoed

De stichting heeft als doel: het bevorderen van lokale, korte voedselketens als basis voor het bieden van werkervaringsplaatsen, gelegenheid tot ontmoeten en voor het stimuleren van duurzame samenwerking. Bij BoereGoed werken mensen samen aan de teelt en verkoop van gezonde voeding en vooral om elkaar te helpen in werk en samenleving. BoereGoed biedt een plaats voor iedereen. Mensen helpen elkaar, leren van elkaar, mogen zich zelf zijn, daar gaan zij voor.

Boerenburen

Kies producten uit jouw streek. Ondersteun de lokale economie en draag bij aan een gezellige buurt. Dat is het concept van Boerenenburen.
De initiatiefnemers stimuleren de oprichting van zogenaamde ‘buurderijen’, dat zijn lokale voedselnetwerken.

Boerenmarktplein

Boerenmarktplein.nl biedt een uitgebreid overzicht van boerenmarkten, biologische markten, boerderijwinkels, specialiteitenwinkels en andere (kleinschalige) aanbieders van voedsel rechtstreeks aan de consument.

CSA Netwerk
CSA-netwerk
In een CSA-netwerk gaan burgers een langdurige verhouding aan met boeren, waarbij zij zich voor een langere tijd verbinden aan het afnemen van de producten van één of meerdere boeren of producenten. Samen willen ze zo aan een transparant, duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem werken.

Fietsvoormijneten

Actief in 16 regio’s in ons land. Dagelijkse eten kopen bij stalletjes langs de weg, kwekerijen, boerderijen en kleine winkeliers.
Zoveel mogelijk eten uit eigen streek, minder plastic verpakkingen verbruiken, minder verspilling èn je steunt er de ondernemer in jouw regio mee, zeggen de initiatiefnemers.

Findfarm

Bij dit initiatief zijn meer dan 900 boeren aangesloten, om “de burger bij de boer te krijgen.”.
Herenboeren

Samen duurzaam voedsel produceren. Elke week verse groenten van het seizoen, fruit, eitjes, vlees en vleeswaren. En dat ‘gewoon’ van je éigen boerderij, verzorgd door je éigen boer. Als Herenboer pak je een stukje regie terug voor je eigen eten. De herenboeren zijn ondernemend, als gedeeld eigenaar van hun eigen boerderij. Als huishouden investeren ze eenmalig in hun lidmaatschap. Verder delen ze alle kosten die nodig zijn om hun bedrijf te laten draaien. Hoeveel precies, daarover besluiten ze samen, maar een tientje per persoon per week is een aardig richtbedrag.

Donderdag 3-6-2021 sprak podcaster Niels Lunsing met de grondlegger Geert van der Veer. Hier zie je het hele gesprek!

Het kraampje (Via app)

Hoe vind je een boer die zijn producten verkoopt bij jou in de buurt? Om die boer en de lokale producten te vinden hebben zij deze app bedacht.

Hofweb

Al sinds 2004 verzamelen zij de biologische producten van hun boeren en telers en vullen ze dit aan met een compleet biologisch supermarkt assortiment. Van groenteboer tot melkboer, van bakker tot slager, maar ook vega(n) producten en kruidenierswaren.

Landwinkel

Landwinkel is op 9 januari 2006 ontstaan uit het samengaan van een aantal individuele winkels en de regionale samenwerkingsverbanden Boerderij Plus winkels, Vallei Landwinkels en Groene Hart Landwinkels. Het is een coöperatie van 95 boeren (melkveehouders, fruittelers, groentetelers).

Lekkerder

Hun missie is om de boer rechtstreeks in contact te brengen met lokale en loyale klanten zodat ze wel een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Met hun online marktplaats Lekkerder bij de Boer willen ze het bestaansrecht van de boer versterken. De consument ondersteunt zo de boer en de lokale economie en de consument weet wat hij eet en waar het vandaan komt, vinden zij.

Lekkernassuh

Lekkernassûh is onderdeel van een transitieprogramma met als doel gezond, eerlijk en lekker eten toegankelijk te maken voor iedereen in de stad Den Haag.

Het transitieprogramma wordt uitgevoerd door de Stichting Lokaal voedsel Den Haag die het werk van Lekkernassûh, als zelfstandige organisatie, faciliteert. Het toegankelijk maken van voedsel willen zij samen doen, op een manier die past bij de lokale gemeenschap. Ze werken toe naar een structuur waar inwoners van Den Haag letterlijk eigenaarschap krijgen over de voedselketen, bijvoorbeeld in de vorm van oogstaandelen of een aandeel landbouwgrond.

Lekkersdichtbij

Hier vind je boerderijwinkels en lokale verkooppunten bij jou in de buurt. Ook in de grensstreek, zo vind je bij ons ‘hoeveproducten’ uit België en ‘Hofladen’ en ‘Bauernladen’ in Duitsland.

Lokaalwijzer

Groente, fruit, zuivel, bloemen, planten, vlees, vis en nog veel meer producten uit eigen regio. Om kennis te delen schrijven zij blogs over het lokaal kopen van producten. Ook vragen zij gebruikers hun kennis te delen door middel van reacties of reviews op het platform.

Lokaloka

Op de kaart vind je eenvoudig bedrijven in je eigen omgeving die lokale producten aanbieden. Wil je meer variatie? Deze verzameling webshops bieden producten van regionale producenten met lokale en landelijke bezorging.

Puurdichtbij

PuurDichtbij wil het gemakkelijker maken om lekker lokaal te eten. Met verse, gezonde en duurzame producten uit de buurt. Doordat ze rechtstreeks van het land bezorgen, sparen ze veel kosten uit. Zo willen de initiatiefnemers de verse boodschappen betaalbaar houden én de boer een ‘eerlijke’ prijs geven.

Rechtstreex

De initiatiefnemers claimen verse seizoensproducten binnen een dag van boer naar bord te leveren, voor een eerlijke prijs, verpakkingsarm en mogelijk met abonnement.

Bron: DLMPlus

Social media