"Be Nice"

"Be Nice"

Op het moment dat je je realiseert dat leuk en aardig doen voor anderen een politiek spel is geworden, neem je eigenlijk het heft weer in handen. Het leuk en aardig doen voor anderen is een cultureel fenomeen. We doen het allemaal en het gaat geheel automatisch. Maar is het wel zo vanzelfsprekend dat we altijd maar “Nice” zijn t.o.v. anderen? Waarom en voor wie laten we dit gedrag eigenlijk zien?

Nice is een term die is afgeleid van het Latijnse woord Nescius, dat letterlijk onbewust of onwetend betekent. De betekenis van onwetendheid is eerst geleend van de Fransen tot ongeveer 1300, waarna het is overgewaaid naar het Verenigd Koninkrijk. Bijna een eeuw lang betekende “Nice” een persoon die dom, onwetend of dwaas was. Niet een benaming waar men nu trots op zou zijn. Een duidelijk andere context, met een andere betekenis.

Toch is het volgens mij niet helemaal waar. Juist de subtiele verandering die in adellijke kringen vorm kreeg, laat mij duidelijk zien dat de verschuiving plaatsvond maar de functie in tact bleef. Eind 1500 kreeg de term “Nice” een meer softe wending in haar betekenis. 

Het betekende vooral in de hogere kringen dat je geen vervelend of lastig persoon bent. 

We maken de sprong van dom en onwetend naar iemand die niet vervelend of lastig is.

 

Je bent Nice. Je bent Nice omdat je in hogere kringen niet weet hoe wij ons hier handhaven. Eigenlijk een beetje onwetend of dom. En als je ons dan maar niet lastig valt, ben je nog steeds Nice, zoals later bleek in de nieuwe betekenis van het woord. Je valt niemand lastig en je loopt niet in de weg maar we hebben eigenlijk ook niks aan je. Een woord dat eigenlijk synoniem zou kunnen staan voor geen bedreiging. Het past precies in de context van de hogere kringen die in de loop van tijd een meer vriendelijke benaming kozen zodat het wellicht minder kwetsend zou zijn. Maar wat is erger? Onwetend of niet lastig zijn (Nice)?

Tegenwoordig is het meer een woord dat bijna overal op toegepast wordt voor iets dat prettig of aardig is. Een goedkeuring zou je het kunnen noemen. Een goedkeuring van de ander zodat je een stempel krijgt en op afstand gehouden wordt. Dit was vroeger al het geval en dat is nog steeds zo. 

Wanneer je bijvoorbeeld een date hebt gehad met iemand en hij of zij zegt aan het eind van de avond: Het was Nice, weet je één ding zeker, dat de date geen vervolg krijgt. Niemand wil Nice gevonden worden. Het is een beleefde afwijzing, een soort status quo.

 

Wat gebeurt er eigenlijk als we niet meer zo Nice doen naar anderen?

 

Het kan er voor zorgen dat je wat minder vrienden overhoudt. Doordat je de hele tijd de lieve vrede bewaart met iedereen, doe je eigenlijk iedere keer weer hetzelfde dansje. En elke keer draait men er weer omheen. Totdat iemand niet meer zo Nice is. Het verandert in eerlijkheid. Oprechtheid. Een verandering die voor veel mensen moeilijk is omdat ze omringd zijn met teveel mensen waar ze afhankelijk van geworden zijn. Hun hele opgebouwde Domino wereld valt om als men tegen een paar mensen wat minder Nice is. Dit lijkt mij een heel onvrij gevoel, maar dat zal iedereen voor zichzelf moeten bepalen.

Ook voel je wellicht een beetje pijn. Letterlijk ergens in het lijf. Een soort afscheid van het oude. Het is voor veel mensen veilig om bij de grootste groep te behoren. 

Zakenrelaties met een zogenaamde sociale klasse, identiteit etc. Er zijn veel conceptuele gedachten die de werkelijkheid bepalen. En daardoor ook jouw gedrag. Hoe echt durf jij te  zijn als je inkomen op het spel staat? Of het hoge woord dat er maar niet uit komt bij een vervelende schoonvader aan tafel?

Niet altijd aardig doen, betekent niet dat je meteen ruzie hebt, het verandert in echt zijn.

Een lastige stap, maar absoluut geen onmogelijke. Het levert zowel mentaal als energetisch veel op, vaak opluchting en innerlijke rust.

 

Zijn de meeste mensen nu nog steeds graag “Nice”? Ik denk het wel.

 

Bron:

https://www.dictionary.com/e/nice-guys/