Verwonder je dicht bij huis

verwonder je dicht bij huis

Leuk dat je op mijn website bent! Wellicht kan ik je met de inspirerende gesprekken een nieuwe, verfrissende kijk op de maatschappij bieden. Op dit moment schrijf ik de eerste blog, zit ik midden in mijn welverdiende vakantie. Mijn vakantie vier ik dit jaar in eigen land. Een midweek Vlieland en een paar dagen in Drenthe. Ik besloot om de provincie waar ik ben opgegroeid samen met mijn vriendin opnieuw te ontdekken. Zij was er nog nooit geweest en ik woon al sinds mijn studententijd in Zwolle waar we elkaar ook hebben ontmoet. Uiteraard bezocht ik er ook mijn familie in Drenthe, maar verder ben ik de laatste jaren weinig te vinden in deze prachtige provincie.

 

Ondanks mijn karige bezoekjes , bleek mijn algemene kennis (vooral de historie van Drenthe) een update nodig te hebben. Vlak na de oorlog in 1946 had de gemeenschap in Diever zo weinig omhanden dat er een theater werd opgericht. Dit openluchttheater was in eerste instantie bedoeld voor mensen met een serieus oorlogstrauma zodat men door een creatieve spelvorm kon herstellen. Het theater bestaat dus al een lange tijd en voert jaarlijks allerlei werken van Shakespeare op. "Het Shakespeare theater", supergaaf! Een grote groep vrijwilligers werkt met zorg als een geoliede machine zodat alle voorbereidingen op tijd worden verricht.

 

Als volstrekt onwetende toerist in eigen provincie , viel het mij op dat er met grote zorgvuldigheid en betrokkenheid werd toegewerkt naar het theaterstuk "King Lear". Het drong tot mij door dat dit theater niet alleen een toeristische trekpleister is, maar ook een diepere historische betekenis heeft voor de gemeenschap in Diever.  Je merkt dat je welkom bent en dat er voor je wordt gezorgd. Naast de bekende Drentse nuchterheid is dat een kenmerk die mensen buiten Drenthe nog wel eens vergeten. Gastvrijheid. Een goed georganiseerd spektakel dat je uitnodigt om in de toekomst nog eens langs te komen. Mijn tip: vier je volgende vakantie eens dichter bij huis, wellicht zelfs in je eigen stad. Je zult versteld staan van wat je allemaal tegenkomt.

 

Groet,

Niels